Si ja estàs registrat/da a Sant Cugat Feina, pots adreçar les teves consultes o sol·licituds d’orientació a recercadefeina@santcugat.cat .Si ja et trobes en procés d’orientació, a l’adreça electrònica de la teva orientadora referent. Si no has utilitzat mai el Servei i ens vols adreçar alguna petició o consulta, emplena aquest formulari                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

ENTREVISTA I PROCESSOS DE SELECCIÓ

Processos de selecció 3.0: l’entrevista virtual

Tens una entrevista de feina per videoconferència? Segurament hi veus algunes dificultats afegides als nervis habituals, per exemple que la tecnologia no falli durant el procés. I és que emprar un canal a distància comporta certes peculiaritats a tenir en compte. Com podem doncs preparar-nos i triomfar en aquest tipus d’entrevistes?

13/05/2020

 

                                   

 

Reconeixeu-m’ho… quan pensem en una entrevista de feina per videoconferència ens agafen tots els mals!… Si ja de per sí anar a una entrevista de selecció posa a prova els nostres  nervis, en el cas de fer-ho on-line li afegeix una altra preocupació: que la tecnologia no ens falli durant el procés.

 “Sigui quin sigui el mitjà emprat per l’empresa que selecciona, una entrevista de feina és el que és: la millor oportunitat per a mostrar la millor versió de tu i demostrar que ets justament la persona que estan buscant”

Les entrevistes de feina virtuals no són una novetat. Ja fa uns anys, grans corporacions i consultores de selecció les han utilitzat de manera habitual per a reclutar els/les seus/ves candidats/es. Però aquest temps de confinament ha estat també el temps d’apropar-nos –i d’aliar-nos- amb aquests nous canals tecnològics, que potser coneixíem però que no ens havien calgut fins ara, almenys en el context laboral. 

Com veurem en els consells d’avui, l’essència de l’entrevista tradicional es manté: has d’estudiar bé el teu perfil, saber identificar i transmetre els teus punts forts per la vacant, conèixer l’empresa i les característiques del lloc ofert… Sigui quin sigui el mitjà emprat per l’empresa que selecciona, una entrevista de feina és el que és: la millor oportunitat per a mostrar la millor versió de tu i demostrar que ets justament la persona que estan buscant.

En definitiva, el full de ruta és el mateix que per a una entrevista presencial, però amb les peculiaritats que comporta emprar un canal a distància. Veiem, doncs, com podem preparar-nos a consciència i triomfar en aquest tipus d’entrevistes:

Tria bé l’escenari

És importantíssim que triïs bé l’espai on duràs a terme l’entrevista. Les condicions han de ser les millors perquè es pugui desenvolupar amb el mínim d’imprevistos possibles. Per a que així sigui procura que aquest espai compleixi amb els següents requisits:

 • Bona connexió a Internet: no totes les estances de la casa tindran la mateixa qualitat en la connexió, per tant, situa’t en aquella que no et donarà problemes en aquest sentit.
 • Il·luminació adequada: l’ideal és que l’estança on et situïs compti amb llum natural; si no és possible, situa una làmpada de peu o de taula prop teu. Fes algunes proves per comprovar que l’altra persona et podrà veure correctament, sense ombres molestes o massa llum dirigida inadequadament.
 • Fons blanc o de color neutre: serà la manera de que el teu/va interlocutor/a centri la seva atenció en tu, sense cap distracció en altres elements del voltant.
 • Lliure de soroll i interrupcions: assegura’t que ningú entrarà a l’habitació on estàs; procura que ni infants ni mascotes apareixeran inesperadament mentre fas l’entrevista. 

Torna a l'inici 

Tingues cura de la primera impressió

Aquí serveixen les mateixes recomanacions que quan parlem de l’entrevista presencial. Cuida la teva imatge de la mateixa manera que si anessis a l’empresa.

 • Tria una vestimenta que et doni seguretat: perquè això es transmet més enllà de la càmera. 
 • Utilitza colors discrets: evita el blanc i els estampats, perquè poden distorsionar la imatge davant la càmera. 
 • Completa la teva indumentària, sabates incloses: en qualsevol moment podries necessitar aixecar-te d’on estàs assegut/da per anar a buscar algun document, certificat, o similar que no tenies previst i que l’entrevistador et demana. 
 • Tingues cura també del cabell, net i ben pentinat. 
 • Evita accessoris cridaners: el/la protagonista has de ser tu.

Fes de la comunicació no verbal i el llenguatge corporal els teus aliats

El fet de tenir una càmera/pantalla entre tu i el teu interlocutor/a condiciona alguns aspectes relatius a aquesta comunicació:

 • Mira la càmera del teu ordinador no la teva pantalla: d’aquesta manera serà com mirar als ulls del/la teu/va interlocutor/a i això transmet confiança, interès i concentració.
 • Reforça el teu discurs amb certa gesticulació: en aquest tipus de connexions de manera inconscient perdem expressivitat i ens mostrem més hieràtics del normal. Utilitza les mans per donar força als teus arguments, assenta amb el cap quan l’altre et parli en senyal de que vas seguint el que et diu i sobretot no t’oblidis de somriure.

 Contempla les peculiaritats d’una conversa on-line

 • Utilitza auriculars: seguiràs millor la conversa i evitaràs el ressò i distorsions externes que de vegades succeeixen quan poses els altaveus.
 • Vigila les interrupcions: de vegades el so arriba amb retard, per això espera’t uns segons a intervenir, i d’aquesta manera t’assegures que l’altra persona ha acabat de parlar.
 • Tracta d’expressar-te de manera espontània: l’ideal és que no et calgui llegir res durant l’entrevista, però  si ho has de fer (per exemple, alguna informació del teu currículum) tracta de fer-ho d’una manera subtil i natural.

En definitiva, sempre que et proposin fer una entrevista per videoconferència tingues en compte tots aquests aspectes operatius i més peculiars d’aquest tipus d’entrevistes: prepara’t l’espai, fes proves tècniques amb l’ajut d’un amic o familiar amb qui simular la trobada i corroborar que l’enquadrament, la llum i el so és l’adequat i sobretot tingues a mà tot el que necessites. Com veus, aquestes recomanacions són gestos senzills però que marcaran la diferència!

 

TIPS per la recerca de feina: Processos de selecció 3.0: L'entrevista virtual

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El web municipal www.santcugatfeina.cat és propietat de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i té tots els drets reservats.

L'Ajuntament no es fa responsable dels enllaços a webs externs que no estiguin gestionats directament per l'equip de continguts del web municipal.